Perma ráj

Chystáme se na rybníček svépomocí

15. března 2020

Voda do zahrady patří, minimálně nějaké malé jezírko, by tam mělo být. Voda je život, bez ní by to nešlo. Každá zahrada, která je otevřena přírodě, by měla živočichům něco nabídnout. Pak se k vám na pozemek slétnou ptáci, žáby, vážky a další živočichové. Vy se pak můžete kochat z té krásy, kterou jste vytvořili.

obrázek koupacího jezírka

Nad koupacím jezírkem jsme uvažovali dlouho. Když trochu prohledáte internet, uvidíte, že částky se pohybují v obrovských sumách, není asi ani moc divu. Velmi drahá je na jezírku fólie, ne každý má takové podmínky, aby vytvořil jezírko bez fólie. Pak je potřeba geotextilie. Nějaká jezírka se v některých částech zpevňují trochou betonu. Potřeba je také písek, nějaké kamení apod. Záleží, jak je jezírko naprojektováno. Velká částka je samozřejmě za práci.

My jsme se ale rozhodli srazit cenu a jezírko si postavit. Definitivní rozhodnutí padlo, když jsme objevili stránky organicpool.co.uk. Zde si můžete objevit hodně informací o stavbě jezírek. Také je možné si koupit podrobný návod na stavbu či dokument, kde jsou jednotlivé aspekty stavby zaznamenány. Ale je tu k nalezení i mnoho videí a rad zadarmo.

Na organicpool.co.uk jsme našli i mnoho možností, jak stavbu jezírka ještě zlevnit. Např. jak si vyrobit filtr či další prvky, které by se v jezírku mohli hodit, samozřejmě s ohledem na živočichy, kteří by zde mohli najít domov.

David Pegan Butler z webu organicpool.co.uk využívá u jezírek beton, i když v co nejmenší míře. My to chceme zkusit bez něj. Hold nebudeme mít tak příkrý úhel. Zatím pořád projektujeme a počítáme. Co se k projektování jezírka taky hodí jsou trigonometrické funkce. O jezírkách se toho napsalo už hodně. My vás budeme informovat, jak nám to svépomocně jde. A pokud se to povede a neskončí to jen velkou dírou na zahrady, tak to pak určitě zvládnete taky. Budeme Vás informovat!

Zpět na blog